Aldrig för sent med Göran Murvall

”Styrketräning för 90-plussare”
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Främjafyspodden
Främjafyspodden
Aldrig för sent med Göran Murvall
/

Göran Murvall utbildade sig på GIH i Stockholm och jobbade som idrottslärare på Sofiaskolan i Stockholm i 10 år innan han också utbildade sig till läkare. Han släppte dock aldrig intresset för sitt gamla jobb och hade en dröm om att kunna kombinera båda intressena. Utöver dessa två professionella färdigheter hade Göran alltid gillat gamla människor. Han respekterade deras livsvisdom och tyckte om att höra deras berättelser om sina liv. En dag fick han en idé och bestämde sig för att testa den direkt. Han skrev ett brev till 18 av vårdcentralens patienter över 90 år och undrade om de var intresserade av gymträning. I så fall skulle de komma in till Göran på en fika och prata om saken. 16 personer kom. De flesta hade aldrig varit på ett gym förut, men samtliga svarade ja på frågan om de skulle dyka upp när det var dags för träning. Detta var 2011 och en av kvinnorna som var med vid starten, men nu tvingats hålla sig hemma under pandemin, planerar att strax komma tillbaka till träning. Hon har hunnit bli 102 år gammal. Speciellt för Göran är att hon också är en av Görans barn- och ungdomskompisars mamma i Sickla, Nacka, där Göran fortfarande bor. I dag finns 90+ på fyra platser i kommunen. Göran tycker att vi behöver ett system som underlättar för människor att komma igång och vara i rörelse, särskilt för människor över 65 när inte jobbet längre erbjuder gym och friskvårdstimmar. I dag måste äldre börja träna av ren självbevarelsedrift och samhället anpassas till att så många lever 30 – 35 år efter pensioneringen. Vården kommer inte klara att ta ansvaret själv, så detta nya system måste, enligt Göran, innefatta ekonomisk stimulans. Det skulle alla vinna på.

Intervjuare Mats Janson.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du absolut prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Mer från Främjafyslabbet

Främjafys-bloggen

Läs Främjafys blogg och hör av dig om du också vill förmedla dina kunskaper och idéer till fysisk aktivitets-communityn.

Främjafys-podden

Lyssna på samtalen i Främjafys poddkanal och hör av dig om du också vill förmedla dina kunskaper och idéer till fysisk aktivitets-communityn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skip to content