
Sabina Vesterlund arbetade som lärare i idrott och hälsa i 20 år innan hon började jobba med styrdokument och bedömningsgrunder på Skolverket.
I podden pratar vi om hur verkets uppdrag kommer till, om seglivade normer – som att den kvinnliga läraren tar hand om dansen medan den manlige ägnar sig åt bollspel – men också om positiva förändringar av såväl lektionsinnehåll som värderingar.
Sabina berättar t ex om uppdraget Mer rörelse i skolan som ledde till att man lärde sig mycket av hur våra grannländer tacklar utmaningarna, samt om samarbetena med Riksidrottsförbundet, Generation Pep och Folkhälsomyndigheten. Särskilt lyfter hon Skolforskningsinstitutets rapport (länk nedan) om vad som visat sig vara framgångsrika ingredienser i lärandesituationer.
Fokus flyttas då från själva kunskapsförmedlingen till frågor om tillgänglighet, tillitsfulla relationer, lyhördhet från lärare, känslor av tillhörighet och delaktighet, kort sagt ett utvecklande och ödmjukt perspektiv i mötet med de unga. Eleven först, innehållet sedan.
Intervjuare Mats Janson, kommunikatör i kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.
Digitala verktyg och viktiga iakttagelser i idrott och hälsa – Skolverket
https://www.skolverket.se/getFile?file=4038 ( Regeringsredovisningen om mer rörelse)