Ett gap vi måste minska

”Mellan det "gamla" folkhälsoarbetet och hälso- och sjukvården finns en enorm potential”
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Främjafyspodden
Främjafyspodden
Ett gap vi måste minska
/

Mats Börjesson är professor, överläkare och forskare vid Göteborgs universitet och Östra Sjukhuset i Göteborg. Mats huvudsakliga forskningsinriktningar är fysisk aktivitet och hälsa samt idrottsmedicin/idrottskardiologi.

I podcasten berättar han om gapet mellan traditionellt folkhälsoarbete och vad som i dag görs inom hälso- och sjukvården på preventionsområdet.

Vi pratar om nationella riktlinjer, om FaR och FYSS, samt om WHO:s riktlinjer för fysisk aktivitet och hur sambandet mellan stark rekommendation och låg evidens kan verka lite underligt vid en första anblick, men att det finns förklaringar.

Mats säger att människor faktiskt vill ha levnadsråd av sin läkare och att hela samhället – som i dag ofta skickar signaler som motverkar fysisk aktivitet (t ex rulltrappor och hissar som det mest naturligaste sättet att förflyttat sig uppåt i en byggnad) – måste ta ett gemensamt för den förändring vi behöver åstadkomma för att få friskare befolkningar.

Intervjuare är Mats Janson, kommunikatör i kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du absolut prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Mer från Främjafyslabbet

Främjafys-bloggen

Läs Främjafys blogg och hör av dig om du också vill förmedla dina kunskaper och idéer till fysisk aktivitets-communityn.

Främjafys-podden

Lyssna på samtalen i Främjafys poddkanal och hör av dig om du också vill förmedla dina kunskaper och idéer till fysisk aktivitets-communityn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skip to content