Jag kan cykla

”Projektledare Bengt Lyngbäck om hur barn och ungdomar med downs syndrom tränar på att cykla.”
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Främjafyspodden
Främjafyspodden
Jag kan cykla
/

Projektet Jag kan cykla är drygt två år gammalt vid det här laget. Bengt Lyngbäck som själv har en 17-årig son med downs syndrom stötte på ett koncept i USA där man med en alldeles särskild metod lärde barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning att cykla. Nytt var att cyklarna saknade stödhjul och i stället hade en slags bred cylinder som bakhjul som på ett mer funktionellt sätt utmanar balansen och gör inlärningen effektivare. Projektet är treårigt och stöds av Arvsfonden. Intresset och antalet deltagare har överskridit förväntningarna med 50 procent. Bengt njuter av att se glädjen hos barnen och ungdomarna. Alla blir glada av att utmanas – att någon faktiskt tror att man kan något – av gemenskapen i gruppen och av lustkänslan som uppstår i kropp och själ av att röra på sig och känna fartvinden mot huden. Just nu söker Bengt nya vägar för att inte bara kunna fortsätta verksamheten, utan också sprida den vidare.

Intervjuare Mats Janson för kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du absolut prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Mer från Främjafyslabbet

Främjafys-bloggen

Läs Främjafys blogg och hör av dig om du också vill förmedla dina kunskaper och idéer till fysisk aktivitets-communityn.

Främjafys-podden

Lyssna på samtalen i Främjafys poddkanal och hör av dig om du också vill förmedla dina kunskaper och idéer till fysisk aktivitets-communityn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skip to content