Vi pratar inte så mycket om fysisk aktivitet Vi gör.

”Lotta Gunnarsson, programansvarig, och Mikael Stark, projektledare utvecklingsavdelningen, berättar om Scouternas arbete med att inkludera barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.”
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Främjafyspodden
Främjafyspodden
Vi pratar inte så mycket om fysisk aktivitet Vi gör.
/

Lotta och Mikael talar i detta avsnitt om hur man inom Scouterna inte pratar så mycket om fysisk aktivitet, utan gör. Fysisk aktivitet ingår i friluftslivet, men utan krav på prestation eller för att på något sätt försöka omforma sin kropp. Och då kan det bli mycket fysisk aktivitet på köpet.

I stället handlar Scouternas arbete om att stödja barn och ungas utveckling i trygga sammanhang. Lotta och Mikael berättar om pedagogiken i de små grupperna, om behovet av att samarbeta och lösa utmaningar tillsammans.Lotta säger t ex att vi inte lär oss sätta upp tält för att lära oss att sätta upp tält, utan för att lära oss samarbeta, och därmed förstå och involvera varandra i det som behöver göras för stunden.

Men visst, säger Mikael, det händer att vi pratar om fysisk aktivitet. Om en grupp ska gå en längre sträcka med tung packning i kanske jobbig terräng, behöver man så klart förbereda sig.

Just nu har Scouterna extra fokus på att göra verksamheten mer tillgänglig för barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Som exempel lyfter Lotta och Mikael att man vill göra de återkommande (sker vart fjärde år) stora sammankomsterna – jamboreerna – enklare för alla att trivas på. Man vill sprida kunskap och anpassa där det behövs, eftersom att alla har sina behov och anpassningar behövs för att alla ska kunna trivas och vara sig själva.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du absolut prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Mer från Främjafyslabbet

Främjafys-bloggen

Läs Främjafys blogg och hör av dig om du också vill förmedla dina kunskaper och idéer till fysisk aktivitets-communityn.

Främjafys-podden

Lyssna på samtalen i Främjafys poddkanal och hör av dig om du också vill förmedla dina kunskaper och idéer till fysisk aktivitets-communityn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skip to content