
Lotta och Mikael talar i detta avsnitt om hur man inom Scouterna inte pratar så mycket om fysisk aktivitet, utan gör. Fysisk aktivitet ingår i friluftslivet, men utan krav på prestation eller för att på något sätt försöka omforma sin kropp. Och då kan det bli mycket fysisk aktivitet på köpet.
I stället handlar Scouternas arbete om att stödja barn och ungas utveckling i trygga sammanhang. Lotta och Mikael berättar om pedagogiken i de små grupperna, om behovet av att samarbeta och lösa utmaningar tillsammans.Lotta säger t ex att vi inte lär oss sätta upp tält för att lära oss att sätta upp tält, utan för att lära oss samarbeta, och därmed förstå och involvera varandra i det som behöver göras för stunden.
Men visst, säger Mikael, det händer att vi pratar om fysisk aktivitet. Om en grupp ska gå en längre sträcka med tung packning i kanske jobbig terräng, behöver man så klart förbereda sig.
Just nu har Scouterna extra fokus på att göra verksamheten mer tillgänglig för barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Som exempel lyfter Lotta och Mikael att man vill göra de återkommande (sker vart fjärde år) stora sammankomsterna – jamboreerna – enklare för alla att trivas på. Man vill sprida kunskap och anpassa där det behövs, eftersom att alla har sina behov och anpassningar behövs för att alla ska kunna trivas och vara sig själva.