Barn måste själva få koda av och bedöma sin omgivning

””

Emma Crawley blev redan under gymnasietiden intresserad av lärande. Hon utbildade sig till grundskollärare i svenska och SO/bild och jobbade som klasslärare i Tollarp i Skåne i fem år, men var mer intresserad av att utveckla bättre lärmiljöer för fler än att begränsa engagemanget till bara en plats och en klass. Vägen ut gick via studier i Utomhuspedagogik vid Linköpings universitet, Hälsofrämjande livsmiljöer och Naturassisterade interventioner vid SLURISK It! Managing risk in play provision vid Stirling Storbritannien samt Edible schoolyard Academy i Berkeley, USA. De fördjupade kunskaperna om lärande ledde Emma ut från klassrummet till skolgårdarna och miljön runt omkring, t ex till fem års arbete som skolgårdsinspiratör i Malmö stad och projektledare för satsningen Gröna skolgårdar, samt för Pedagogiska skolgårdar i Västerås. I dag driver Emma Lead for ESD för skolutveckling. Här engagerar hon sig för hela barnets utveckling, för rörelsefrihet, lärande för hållbar utveckling och för att vi ska återfå makten över maten. I podcastavsnittet pratar Emma om barnens behov av kontakt med natur och det hon kallar den ”okodade” lekmiljön, till skillnad från de uttänkta (kodade) och överdrivet säkra lekplatserna som har fått ta över från den ”farliga” naturen, det kreativa skapandet och det lösa materialet. Ett visst risktagande är livsviktigt för det växande barnet, enligt Emma. Vi måste möta utmaningar, annars utvecklas vi inte, säger hon. Det är bara barnet själv som kan göra bedömningen och för det krävs tillit till barnets kompetens. Som lärmiljödesigner har hon också varit delaktig i Hammarös (länk) arbete med att anlägga mer lärande och utvecklande utemiljöer för kommunens skolbarn. Intervjuare är Mats Janson, kommunikatör i kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du absolut prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Mer från Främjafyslabbet

Främjafys-bloggen

Läs Främjafys blogg och hör av dig om du också vill förmedla dina kunskaper och idéer till fysisk aktivitets-communityn.

Främjafys-podden

Lyssna på samtalen i Främjafys poddkanal och hör av dig om du också vill förmedla dina kunskaper och idéer till fysisk aktivitets-communityn.

Skip to content