Hur mycket behöver vi röra oss i Sverige?

””

Marita Friberg har arbetat på Folkhälsomyndigheten i sju år. Ansvarsområdet är fysisk aktivitet och annat som också är hälsobefrämjande, som t ex mat, återhämtning och människors sociala sammanhang. I det här samtalet håller vi oss dock strikt till ämnet fysisk aktivitet och frågor kring hur mycket som är lagom, realistiskt och hälsobringande.

Marita berättar om några punkter där de svenska rekommendationerna skiljer sig från WHO:s globala. Marita berättar att det är också vad WHO uppmanar till, att riktlinjerna ska anpassas efter lokala förhållanden, kulturer och traditioner.

Vi pratar t ex om att i Sverige har barnhälsovården dialog med föräldrar och stöttar dem att få till hälsosamma vanor i familjen, snarare än att ge strikta rekommendationer för fysisk aktivitet, skärmtid och sömn. Föräldrar ges  kontroll och frihet att anpassa efter egna förhållanden och vad som är bäst för deras familj.

Vi snuddar även vid den stora frågan om hur vi ska skapa förhållanden som över huvudtaget möjliggör en jämlik hälsa. Där är Marita optimistisk och tänker att alla kan bidra där man befinner sig. Det finns så många lokala organisationer där en positiv utveckling kan ske med hjälp av kunskap, förtroende och entusiasm. Vi kan nå ut!

Intervjuare är Mats Janson, kommunikatör i kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du absolut prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Mer från Främjafyslabbet

Främjafys-bloggen

Läs Främjafys blogg och hör av dig om du också vill förmedla dina kunskaper och idéer till fysisk aktivitets-communityn.

Främjafys-podden

Lyssna på samtalen i Främjafys poddkanal och hör av dig om du också vill förmedla dina kunskaper och idéer till fysisk aktivitets-communityn.

Skip to content