Fotboll ska vara kul för alla

”I Mjällby Allstars finns inga krav. Klubben vill bara att man har kul och kommer på så många träningar man vill och hinner.”
ARENA: Fritid
GENOMFÖRARE: Ideell organisation, Idrotten, Kommunen, Näringslivet
MÅLGRUPP:
20-64 år, 65+
KONTAKTPERSON:
Jacob Lennartssonjacob.lennartsson@maif.se
REGION: Blekinge
KOMMUN: Sölvesborg

Mjällby Allstars – fotboll för alla

Mjällby AIF i Sölvesborg vill påverka mer än vad man kan göra innanför den kritande fotbollsrektangeln.Utanför Rektangeln är samlingsnamnet för de samhällsinsatser som Mjällby AIF kommer genomföra.  Mjällby Allstars är snart matchklara.

Jacob Lennartsson, kommunikations- och eventansvarig i fotbollsklubben Mjällby AIF, berättar att klubben länge funderat på hur man skulle kunna utnyttja kraften i varumärket för att bidra i ett större sammanhang för samhällets bästa.

– När man spelar i Allsvenskan blir man ju känd och betyder mycket lokalt. Ingen krävde det av oss, men vi känner det själva som att vi har en skyldighet att hjälpa till i arbetet med att bygga ett tryggt samhälle där alla kan känna sig hemma, ha kul och utvecklas.

Utanför rektangeln
Engagemanget från den populära klubben var välkommet och när idén om ”Utanför rektangeln” kläcktes ville Sölvesborgs kommun bidra med ekonomiska medel.

– Vi bildade en styrgrupp tillsammans med Valjeviken, kommunen och målgruppen och frågade oss vad vi kunde bidra med. Och det blev faktiskt inte bara fotboll.

Klart vi ska ha ett lag!
Man ordnar bl a en sommarjobbsmässa för att hjälpa arbetssökande och företag att hitta varandra, ordnar olika fysiska aktiviteter tillsammans med Valjeviken och Sölvesborgs kommun samt planerar att arbeta mot mobbning i skolorna och på fritiden.

Men det är klart man skulle ha ett fotbollslag också! Sanerings- och avfuktningsföretaget företaget Ocab som finns på ett 50-tal orter runt om i Sverige ville också gärna stödja arbetet med det som skulle bli Mjällby Allstars.

– Det är ju fotboll vi är riktigt bra på, så vi drog snabbt upp planer på hur vi skulle jobba. I höst den 8 september drar vi igång träningen en timme varje onsdag 14.30 – 15.30. Tränare blir en av våra a-lagspelare som också spelat i U21-landslaget, så kvaliteten på träningspassen är given.

Alla har rätt till fysisk aktivitet
– Det känns fantastiskt kul att Mjällby AIF startar upp ett lag för personer med funktionsnedsättningar, säger Anna Lindh projektledare för SVIC (Svarta Leds idrottscentrum).

– Alla har rätt till fysisk aktivitet och just denna målgrupp har ofta svårare att komma in i föreningslivet än andra, därför känns detta extra värdefullt. Att få träna tillsammans med andra handlar också om så mycket mer än att bara röra på sig. Det handlar om att få tillhöra en grupp, social samvaro som är minst lika viktigt. Jag ser med glädje framemot att få följa Mjällby Allstars.

Arvsfondsprojektet SVIC
SVIC är ett 3-årigt Arvsfondsprojekt som bland annat har som syfte att tillgänglighetsanpassa Svarta Led, ett område för träning och rekreation i Sölvesborg. Man ska även skapa fler spontanidrottsytor och ge fler personer med funktionsnedsättning möjlighet till träning och fysisk aktivitet.

Du kan läsa mer om projektet här: www.solvesborg.se/svic

Eleverna på Valjevikens folkhögskola
Daniel Unnerbäck, stiftelsechef på Valjeviken ser fram emot att se folkhögskolans elever i Mjällby Allstars.
– Vi är stolta över att vara en del av MAIF Allstars. Under många år har vi satsat på parasport och strävat efter att alla ska röra sig utifrån sina egna förutsättningar. Mjällby och Valjeviken har ett långt samarbete bakom oss. Och framför oss, också.

Snart blir det matcher
Nu hoppas alla i klubben bara att pandemin snart ska vara över, så man kan spela matcher också.

– Det finns en hel del klubbar som har den här typen av lag, berättar Jacob, så det finns stora möjligheter att så småningom spela cuper och kanske t o m serier i framtiden. Där siktar vi in oss på 2022.

Alla kan vara med
Fotbollskompetensen hos spelarna kommer att skifta, men enda kravet på att få spela i Mjällby Allstars är att man har någon form av funktionsnedsättning och har fyllt 16 år.

– Fotboll är ju trots allt en fysisk sport och vi vill inte ta risken att yngre barn ska skada sig. Vi kommer säkert dela in spelarna i olika nivåer efter förmåga, precis som vi alltid gör med övriga lag också.

Vill inspirera och väcka intresse
Jacob säger att han inte har stenkoll på hur det ser ut i resten av Sverige, men vet att det finns flera klubbar som har lag för Mjällby Allstars att spela mot.

– Tillsammans kan vi alla väcka intresse och inspirera fler klubbar att satsa på fotboll som alla kan vara med på.

Ett par exempel på andra klubbar med lag för spelare med funktionsnedsättningar:
IFK Karlshamn
Grunden Bois

Till Mjällby AIF:s hemsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Fler Goda exempel

Skip to content