Bättre hälsa med stigcykling för unga med NPF

”Cykelfrämjandets stigcyklister skärper sitt fokus och sin koncentration, men den viktigaste effekten är ett allmänt större välmående. Filmen är från ett projekt i Skottland.”
ARENA: Fritid
GENOMFÖRARE: Ideell organisation
MÅLGRUPP:
7-19 år
KONTAKTPERSON:
REGION: Alla
KOMMUN: Alla

Att cykla på skogsstigar kan ge stora hälsovinster för unga med NPF-diagnos

Med stigcykling vill Cykelfrämjandet ge barn och unga med NPF både en rolig fysisk aktivitet och en härlig naturupplevelse, och allra viktigast: bättre psykisk hälsa. Projektet drivs med statlig finansiering från Svenskt Friluftsliv. Volontärer är hjärtligt välkomna!

Först några definitioner och förklaringar:

  • STIGCYKLING = cykla mountainbike på stigar i skogen.
  • NPF = Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar t ex ADHD och autismspektrumtillstånd.
  • CYKELFRÄMJANDET = ideell förening för cykelglädje sedan 1934.

Forskning visar på samband
Forskning från bland annat Stanforduniversitetet i USA har visat på samband mellan pulshöjande aktivitet, vistelse i skog samt det fokus som stigcykling kräver och mycket goda effekter på hälsan för personer med NPF-diagnoser. Läs gärna mer här.  

Ett rikstäckande projekt
Stigcykling-projektet är rikstäckande, men med få anställda så måste man prioritera platser där flest unga kan nås och där projektet har goda förutsättningar att fortsätta efter de 3 år som Cykelfrämjande har finansiering. Många kan ta över: en skola, förening, cykelklubb, NPF-verksamhet, MTB-spår, volontärer med koll på NPF, volontärer med koll på stigcykling eller en kombination. Cykelfrämjandet hjälper gärna till med kunskap och metoder.  

Anmäl intresse
Allt börjar med att man anmäler intresse. När tillräckligt många anmält sig på en ort undersöker Cykelfrämjandet möjligheter som gratis lånecyklar, hjälmar och instruktörer på orten för en enkel och kravlös introduktion till stigcykling. Befintliga
stigcyklister som vill engagera sig får gratis utbildning i NPF och personer med erfarenhet av NPF får lära sig grunder och upplägg för stigcykling. 

Låna cyklar i början
Är intresset stort och förutsättningarna vill Cykelfrämjandet underlätta för de lokala eldsjälarna bl a genom att  låna ut några cyklar under en uppstartsperiod. Antalet som cyklar kan variera, men bör helst vara max åtta.

Inga måsten, ingen tävling
På cykelturerna finns inga må
sten eller tävlingsmoment. Alla cyklar så länge det är roligt. Den första turen brukar vara kort och ta runt en timme inklusive pauser. Ledarna ser till att ha koll på alla och vilar gör man helt enkelt när man känner för det. Det är helt okej att stå över ett varv och pausa eller kanske bara titta på de andra som cyklar. 

Soloturer
Stigcykling går jättebra att göra helt själv också om det passar en bättre, vilket det mycket väl kan göra för någon med NPF. Men att dela upplevelsen med andra kan också göra det ännu roligare.
Tydlighet, förutsägbarhet och roligt tillsammans är våra ledord. Stigen är målet. 

Läs mer
Artikel i Allt om MTB.

Kontakt:
Stefan Lönngren, Projektledare Stigcykling för barn och unga med NPF
070-368 08 08
stefan.lonngren@cykelfrämjandet.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Fler Goda exempel

Framefotboll – fotboll för flera

Framefotboll är en ny sport där spelarna använder en bakåtvänd rollator eller gåstol för att röra sig på planen. ”Målet är att alla ska känna sig välkomna”, säger Fredrik Quistbergh på Stockholm Framefotboll.

Skip to content