Käpphästar – rörelseglädje på barnens villkor

”Intresset för käpphästar växer så det knakar. Käpphästar lockar till lek och rörelse och öppnar dörrarna till en härlig hästvärld där bara fantasin sätter gränser.”
ARENA: Fritid
GENOMFÖRARE: Idrotten
MÅLGRUPP:
0-6 år, 7-19 år
KONTAKTPERSON:
REGION: Dalarna, Skåne, Stockholm
KOMMUN: Alla

Intresset för käpphästar växer så det knakar. Käpphästar lockar till lek och rörelse och öppnar dörrarna till en härlig hästvärld där bara fantasin sätter gränser. 

De är hela ridsporten i miniatyr och suveräna kunskapspridare när det gäller att lära mer om hästar och ridsport, till exempel när det gäller ridbanans vägar, säkra grepp och allt runtom tävling. Men framför allt handlar käpphästar om att ha kul tillsammans med kompisar, hitta på hästarnas personligheter och forma sitt alldeles egna stall. Visst är det bra att käpphästarna trivs precis lika bra i vardagsrummet som på stallbacken eller skolgården?

Käpphästar betyder rörelse och tränar både benstyrka, kroppskontroll och koncentration. Det är ett kul pyssel att göra sin egen käpphäst och kanske även en egen rid- eller hoppbana. Det behöver inte alls vara krångligt. Vips kan en gammal bandyklubba förvandlas till käpphäst. Och på hoppbanan funkar pinnar och stubbar precis lika bra som färgade bommar och hinderstöd.

Intresset för käpphästar växer så det knakar. För att ta vara på det galopperande intresset, lära av de bästa och hitta former för inspiration och tävlingar, har Centrala ungdomssektionen (CUS) inom Svenska Ridsportförbundet samlat en käpphästgrupp med engagerade ungdomar från hela landet.

Har du frågor om käpphästar är du välkommen att kontakta Hanna på Svenska Ridsportförbundets centrala kansli: Hanna.danewid@ridsport.se eller på telefon 0220-456 21

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Fler Goda exempel

Skip to content