Framefotboll är en sport där spelarna använder en bakåtvänd rollator eller gåstol för att röra sig på planen. Framefotbollen utvecklades i England år 2014. Ordet ”frame” betyder ram och det engelska ordet för bakåtvänd rollator är ”walking frame”.
Framefotboll spelas på lämpligt underlag och i matcherna är det upp till fem spelare i varje lag. En del som söker sig framefotbollen kan ha nedsatt rörlighet på grund av CP-skada. Andra kan ha en sällsynt diagnos, kortväxthet eller progressiv sjukdom.
Stockholm Framefotboll är Sveriges första framefotbollsklubb och grundades 2019. Alla tränare och ledare arbetar helt ideellt och hjälps, tillsammans med spelare, föräldrar och andra frivilliga, åt för att skapa förutsättningar att spela framefotboll.
– Målet är att alla ska känna sig välkomna och att träningen är inkluderande, säger initiativtagaren och tränaren Fredrik Quistbergh.
– Vi anpassar och testar oss fram för att se vad som fungerar. Och en sak som fungerat ena gången kanske inte fungerar den andra. Det viktiga är att det är på riktigt.
Forskningen visar att unga med funktionsnedsättning idrottar och motionerar betydligt mindre än andra i samma ålder. Forskningen visar också att det inte är funktionsnedsättningen i sig som är orsaken utan att det framför allt handlar om okunskap hos omgivningen. Kravet på prestation blir ofta för stort, eller för litet, i förhållande till funktionsnivån.
I sin verksamhet jobbar Stockholm Framefotboll med tre olika grundfrågor:
- Vad gör vi för att träningen ska bli så kul och utmanande för varje spelare som möjligt?
- Vad gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrarna?
- Vad gör vi för att våra tränare och ledare ska känna att deras insats är berikande och meningsfull?
Träningarna har blivit så populära att spelare kommer från hela landet för att spela framefotboll.
– Det finns till och med en spelare som kommer hela vägen från Åland. Han och pappan tar bilfärjan över tidigt på morgonen och är inte hemma förrän sent på natten. Det är väl ett av bevisen på hur efterlängtad den här nya typen av fotboll varit, säger Fredrik Quistbergh.
Stockholm Framefotboll vill vara något som spelare, föräldrar och andra närstående inte vill vara utan.
– Vi vet att många funkisfamiljer har extra mycket ”måsten” i vardagen. Vi verkar för att inte bli ytterligare ett ”måste” utan något som känns peppande, stärkande och en grej att se fram emot. Vi jobbar tillsammans som ett lag för att visa att det faktiskt går att inkludera, säger Fredrik Quistbergh.
För att sprida framefotbollen som sport och hålla dialogen igång med spelare, föräldrar, tränare, ledare och övriga intresserade har Stockholm Framefotboll flera olika kommunikationskanaler med olika syften:
- På klubbsidan publiceras allmänna nyheter om framefotboll. Det finns länksamlingar som rör framefotboll och exempel på framefotbollsövningar med mera.
- På lagsidan kan spelare, föräldrar och tränare logga in och kontakta varandra. Via denna sida eller appen kan man anmäla sig till träningar eller andra events som klubben arrangerar.
- Instagramkontot fylls med spelarintervjuer, klipp och bilder från träningar.
- Facebooksidan innehåller internationella utblickar och peppande tips.
Framefotbollen har vuxit snabbt i Sverige och idag finns åtta olika föreningar på olika ställen runtom i landet som erbjuder framefotboll. På www.framefotboll.se kan du se om framefotboll finns i närheten av dig, titta på olika filmer om framefotboll och ladda hem handboken om framefotboll.