Brottning för alla i skolan

”RF-Sisu, Riksidrottsförbundet har avsatt medel för idrotter som vill bidra till att öka den fysiska aktiviteten bland unga.”
ARENA: Fritid
GENOMFÖRARE: Ideell organisation, Idrotten
MÅLGRUPP:
7-19 år
KONTAKTPERSON:
REGION: Alla
KOMMUN: Alla

Brottningen ska få fart på landets elever

Nu ska brottningen få fart på landets elever! Åtta brottare med landslagsmeriter har spelat in fyra filmer med övningar som kan utföras på idrottslektionen, på rasterna och hemma. Målet är att öka konditionen samt den mentala styrkan och därmed självkänslan.

RF-Sisu, Riksidrottsförbundet tycker så klart att det viktigt att få igång alla som suttit stilla eller rört sig för lite under pandemin. Därför har man avsatt medel för idrotter som vill bidra till att öka rörelsen främst bland unga.Brottningen är en av dessa idrotter.

Fyra korta inspirationsfilmer
Den gamla anrika idrotten har nu tagit hjälp av åtta landslagsmeriterade brottare för att spela in fyra korta filmer med träningstips för målgruppen elever och idrottslärare på landets skolor. Övningarna går lika bra att göra på rasten – eller hemma – som på idrottslektionen. Det är bara att ställa upp mobilen eller paddan och köra.

De åtta brottarna är Johanna Lindborg, Jonna Malmgren, Amelia Samuelsson, Alex Bjurberg Kessidis, Kevin Makota Ström, Ardit Fazljija, Hamza Sertcanli och Ilias Ayhan.

Här hittar du alla filmer.

Övningar som utmanar och utvecklar
Övningarna är bland annat Utfall sidledes, Skottkärran, Jämfotahopp över planken, Springa med motstånd och Knuten. Övningar sätter fysik, motorik och hjärnkraft på prov och utvecklar desamma.

Cem Celepli Atci är projektledare för satsningen. Han säger:
– Det är olyckligt att idrotten har haft ett stort tapp av medlemmar under pandemin. Som alla andra i samhället, och som idrottsaktiv, är det viktigt för mig och brottningen, att kunna anpassa oss efter situationen. Digitala träningspass är därför ännu viktigare än förr.

Ingen ska skada sig
Cem är tacksam för att brottningen har fått möjlighet att skapa detta filmade material och visa övningar som kan utföras var som helst, –
– Många kanske undrar varför vi inte visar brottningskast av olika slag. Det beror på att vi vill säkerställa att ingen skadar sig. Brottning är som ett pussel – du behöver grundläggande motorik, kondition, styrka och koordination för att lyckas med ett kast. Även om en brottare står ensam på mattan går det inte att bli en skicklig brottare utan träningskamrater. Brottning är teamwork!

Älska sport
Landslagsbrottaren Johanna Lindborg är stolt att få vara med och öka den fysiska och mentala hälsan bland landets elever.
– Jag vill få ungdomar att älska sport. Brottning är för alla. Det är glädje, gemenskap och utmaningar. Det betyder mycket för mig, men även för eleverna, att få testa på skolbrottning och att få röra på sig mer.

Text: Thomas Björn

Bildtext 1:
Landslagsbrottaren Johanna Lindborg är en av åtta landslagsbrottare som varit med och spelat in film för att få fart på svenska skolelever. Cem Celepli Atci är ansvarig för Svenska Brottningsförbundets parabrottningssatsning och även ansvarig för filmerna.

Foto: Idrottens Kraft

Bildtext 2:
Johanna Lindborg och Ardit Fazljija är två av de åtta landslagsbrottare som medverkar i Svenska Brottningsförbundets fyra filmer för ökad fysisk aktivitet i landets skolor i spåren av pandemin.

Foto: Idrottens Kraft

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Fler Goda exempel

Suleyman-och-tiger

Golf för nya vänner

En modell för att nyanlända och delvis etablerade ska komma in bättre i samhället med hjälp av golfklubbens nätverk.

Skip to content