Glädje och värme på parabrottarmattan

”Viggo Möller och hans kompisar med NPF-diagnos hör till dem som fått chansen att prova brottning med tidigare världsmästaren Martin Lidberg.”
ARENA: Fritid
GENOMFÖRARE: Ideell organisation, Idrotten
MÅLGRUPP:
0-6 år, 7-19 år
KONTAKTPERSON:
REGION: Stockholm
KOMMUN: Stockholm

Parabrottning skapar rörelse för alla

Parabrottning är Svenska Brottningsförbundets satsning på brottning för alla – att skapa en brottarmatta utan gränser med hjälp och stöd av Arvsfonden. Bland andra Viggo Möller och hans kompisar med NPF-diagnos har fått chansen att prova brottning under ledning av tidigare världsmästaren Martin Lidberg.

Alla behöver idrotta
Stämningen är hög i BK Athéns lokaler på Söder en söndag i oktober. Ett tiotal barn med NPF-diagnoser (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) får chansen att prova på brottning för första gången. En av dem är Viggo Möller, son till komikern Måns Möller som startat stiftelsen Viggo Foundation för att skapa rörelse och ökad hälsa för unga med NPF-diagnos.

– Alla barn behöver idrotta, men våra kids med NPF-diagnos behöver det ännu mer, säger Måns Möller.

Lättare att koncentrera sig
Att träna ett pass gör det lättare att koncentrera sig efteråt. Läxläsningen blir lättare efter fysisk aktivitet.

– Parabrottning är fantastiskt kul och jag gillar enkelheten i brottning. Du klär om och går ut och brottas. Viggo frågar redan när vi kan brottas nästa gång, säger Måns Möller.

Martin känner igen sig
Den tidigare världsmästaren Martin Lidberg leder träningen den är söndagen. Han hade själv svårt att sitta still i skolbänken. I brottningen hittade han ett bra sätt att få utlopp för sin energi, en energi som tog honom hela vägen till titeln som världsmästare.

– Brottning är en fantastisk bra idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar. Man kommer varandra väldigt nära och alla kan vara med. De som är lite större och starkare hjälper de som är lite yngre och svagare. Brottning är en fostrande idrott. Det är mycket glädje, kärlek och värme i lokalen, och jag går härifrån full av energi, säger Martin Lidberg

Brottningsförbundet och Arvsfonden
Cem Celepli Atci leder satsningen på parabrottning på uppdrag av Svenska Brottningsförbundet med medel från Arvsfonden.

– Parabrottning vill öppna möjligheten för alla att bli brottare, oavsett rörelseförmåga och intellektuell förmåga. Känslan jag tar med mig är att jag är så lycklig och glad att vi i brottningen kan bidra till att främja fysisk och psykisk hälsa. Det hänger ihop, säger Cem Celepli Atci.

Fyra filmer
Förutom en satsning på parabrottning producerar Svenska Brottningsförbundet fyra filmer med landslagsprofiler för ökad fysisk aktivitet på landets skolor i spåren av pandemin med medel från RF-Sisu, Riksidrottsförbundet. Filmerna läggs upp här på Främjafys sajt när de är klara.

Kontakt: cem.celepli.atci@brottning.rf.se, 072-322 76 70

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Fler Goda exempel

Skip to content