Golf för nya vänner

”En modell för att nyanlända och delvis etablerade ska komma in bättre i samhället med hjälp av golfklubbens nätverk.”
ARENA: Fritid
GENOMFÖRARE: Idrotten
MÅLGRUPP:
Alla
REGION: Stockholm
KOMMUN: Botkyrka

Golfen ger nyanlände Süleyman nya vänner

På Botkyrka Golfklubb är alla välkomna. Något nyanlände turkiske medborgaren Süleyman Basa nappade på – och fick både ett nytt intresse och nya vänner.

– Jag följde med en turkisk vän och tycker att det är roligt. Jag hade inte provat på golf i Turkiet. Det här är första gången, berättar Süleyman Basa på bra svenska där han står i Botkyrka Golfklubbs inomhushall framför en stor bild av Tiger Woods, en av golfens största.

Basa förtydligar för säkerhets skull:
– Jag spelar för att det är roligt, inte för att bli proffs.

Tips från landsman i Malmö
Süleyman Basa bor i närliggande Tumba och ingår i en grupp nyanlända turkiska medborgare som fått chansen att prova på golf inom ramen för projektet Golf för nya vänner, Skånes Golfförbunds och Svenska Golfförbundets satsning på nyanlända med stöd av Arvsfonden och RF-Sisu, Riksidrottsförbundet.

Tipset om att prova på golf kommer från landsmannen Kadir Colakoglu som kom till Sverige 2017 och bor i Malmö. Han fick chansen att prova på golf på Malmö Burlöv Golfklubb och fastnade direkt för den för honom nya idrotten. I dag är Kadir medlem i golfklubben nära Rosengård.

Magnus Elwin är PGA-instruktör på Botkyrka Golfklubb och den som ansvarar för gruppen på plats. Efter ett par träningar utomhus var det dags för första inomhusträningen en lördag i början av december 2021.

Imponerad av viljan att lära
Greppet, puttning och svingen gås igenom innan det är dags för spel i den simulator som klubben investerat i. När bollen träffar duken registreras slagets längd och riktning. Süleyman Basa och hans turkiska vänner kan följa bollens färd i luften och se var den landar – långt och lite till höger.
– Golfen är välkomnande och en perfekt idrott för att komma in i gemenskapen. Alla är välkomna på golfklubben, oavsett ambitionsnivå. Mest imponerad är jag över den vilja som finns att lyssna och lära sig spelets grunder, säger Magnus Elwin.

Golf för samhällsnytta
Golf för nya vänner är ett treårsprojekt som går i mål vid årsskiftet 2021-2022. Syftet är att utveckla en metod för golfklubbarna att använda tillsammans med kommunen och det aktuella RF-Sisu-distriktet för att välkomna nyanlända och delvis etablerade i föreningslivet. Målet är att de nyanlända och delvis etablerade ska komma in bättre i samhället med hjälp av golfklubbens nätverk.

Det är alltså snarare ett samhällsnytta-projekt än ett rekryteringsprojekt, även om det visat sig att många av de som provar på golf går vidare och tar grönt kort – golfens körkort – och blir medlemmar i golfklubben, som i många fall är en av de största idrottsföreningarna i kommunenen.

Text: Thomas Björn

Bildtext 1:
Süleyman Basa längst till vänster, och ytterligare ett par nyanlända turkiska medborgare har tränat golf på Botkyrka Golfklubb under hösten och ser fram emot att ta grönt kort till våren och få nya svenskfödda vänner i golfklubben.

Foto: Thomas Björn

Bildtext 2:
Süleyman Basa kom till Sverige från Turkiet, fick chansen att prova på golf på Botkyrka Golfklubb och fick nya vänner. Nu siktar han på att ta grönt kort – golfens körkort – komma ut på banan och bli medlem i klubben.

Foto: Katarina Low

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Fler Goda exempel

Skip to content