Skateboarding som språngbräda in i Sverige

”Skate Nation välkomnar, integrerar och aktiverar nyanlända. Just nu satsar man extra på unga tjejer.”
ARENA: Fritid
GENOMFÖRARE: Ideell organisation
MÅLGRUPP:
7-19 år
KONTAKTPERSON:
REGION: Stockholm, Västra Götalandsregionen
KOMMUN: Göteborg, Stockholm

Över 1 500 ungdomar har hittills skejtat med Skate Nation

Skate Nation Stockholm startades under våren 2016 när Stockholm Skatepark bjöd in nyanlända att komma och åka med dem. I samband med detta bjöd man även in volontärer som ville hjälpa till och välkomna nya vänner med tips och coachning.

Sedan dess har verksamheten vuxit. Skate Nation regelbundet träffar och arrangerar läger på alla skollov och finns även i Göteborg.

Ibland anordnar man aktiviteter och träffar tillsammans med andra organisationer, vänner och företag. Träffarna är alltid gratis. Skate Nation står för utrustning och coacher på plats. Flera av deltagarna är nu coacher.

Skate Nation för henne
Just nu satsar Skate Nation extra på att välkomna fler tjejer att skejta. Kolla in hemsidan här.
Alla aktiviteter informeras dessutom löpande om via Instagram och Facebook.

Nuläget och framtiden
Lisa Tolf, projektledare på Skate Nation berättar att man just nu söker finansiering.
– Om vi får ett positivt besked är vi startklara på tre ställen till: Borlänge, Järva i norra Stockholm och Eslöv i Skåne. Där finns personer och samarbetspartners på plats redo att dra igång. Får vi ett nej får vi söka andra möjligheter.

En möjlighet är samarbeten med näringslivet, vilket själva starten av Stockholm Skate Nation är ett bra exempel på. Initiativtagaren och grundaren Viktor Telégins företag investerar en del av vinsten i Skate Nation, vilket t ex gjort det möjligt att tillsammans med andra medfinansiärer betala för löner, aktiviteter, utrustning och marknadsföring.

Inte från communityn, men kvinna!
Lisa är personalvetare i grunden och hade arbetat i 15 år med LSS och människor med olika neuropsykiatriska sjukdomar när hon rekryterades till Skate Nation bl a med uppgiften att attrahera fler tjejer. Det hade inte killarna lyckats särskilt bra med.

– Skate Nation har blivit otroligt lyckat här i Stockholm. Jag kommer inte själv från skate-communityn, men att jag är kvinna gör en jätteskillnad, samt att vi nu har ett gäng tjejer som coachar. Det är fler tjejer än killar på våra träffar nu.

Tryggt, roligt och utvecklande
Målgruppen finns bland dem som inte hittar in i de traditionella sporterna, eller som överhuvudtaget har lite svårt att hitta sin plats i tillvaron. Lisa vill på sikt nå ut också till barn och unga med särskilda behov och hjälpa så många som möjligt att hitta en trygg plats och ett roligt sammanhang.

– Skate Nation fungerar inkluderande för många, inte bara för nyanlända. Vi arbetar aktivt och uppsökande för att nå ut, men våra deltagare sprider också kännedomen om Skate Nation jättebra från mun till mun.

Stor potential
Lisa och Skate Nation hoppas att fler företag med samhällsengagemang ska bidra till att utveckla den stora potential som de första sex åren med Stockholm Skate Nation visat på.
– För oss som inte är helt unga är det en stor grej att skaten nu är en OS-gren, men för skate-tjejerna känns det helt naturligt. Det blir en sporre för flera som tänker att ”det där ska jag också göra!”

Om du vill veta mer
Skate Nation vill gärna komma i kontakt med företag eller organisationer som är intresserade av samarbete.
På hemsidan listar Skate Nation några samarbetsmöjligheter:

  • Ni vill att vi kommer till er och berättar om oss, eller vice versa
  • Din organisation vill anordna en aktivitet tillsammans med oss
  • Du vill sponsra med produkter eller utrustning
  • Du vill sponsra med ekonomiska bidrag.

Kontakt: info@skatenation.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Fler Goda exempel

Framefotboll – fotboll för flera

Framefotboll är en ny sport där spelarna använder en bakåtvänd rollator eller gåstol för att röra sig på planen. ”Målet är att alla ska känna sig välkomna”, säger Fredrik Quistbergh på Stockholm Framefotboll.

Skip to content