Svettlön på Kompetenslaget ger extra klirr i kassan för alla

”Att det ska löna sig att träna var grundtanken då Kompetenslaget införde svettlön år 2016.”
ARENA: Arbetsliv
GENOMFÖRARE: Näringslivet
MÅLGRUPP:
20-64 år
KONTAKTPERSON:
REGION: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland
KOMMUN: Kiruna, Luleå, Örnsköldsvik, Piteå, Skellefteå, Umeå

Det ska löna sig att träna

Att det ska löna sig att träna var grundtanken då Kompetenslaget införde svettlön år 2016. Det norrlandsbaserade HR-företaget grundades 2010 och har idag cirka 25 anställda utsprida över norra Sverige. Som många andra företag började de med det klassiska bidraget för friskvård. Men bidraget upplevdes orättvist då många träningsformer inte stöds pga skattereglerna. Då tog man beslutet att försöka hitta på något annat som skulle kunna inspirera marknaden till att tänka nytt kring träning: svettlön!

– Vi frågade helt enkelt personalen hur de ville ha det, berättar Peter Strand, vd på Kompetenslaget.

Det kom fram olika idéer men till slut landade man i någon form av lön för att träna på fritiden. Arbetsnamnet blev ”Svettlön”. Idén att få betalt för sin träning kom bland annat från ett företag uppe i norr som heter Oh My.

Hållbart och rättvist
Kriterierna för att få ut ”svettlönen” är enkla – om en anställd tränar en pulshöjande aktivitet i 30 minuter på sin fritid får denna 50 kronor extra på lönen. Peter påpekar att det var viktigt för de anställda att friskvården inte skulle bedömas genom olika tävlingar, utan att syftet hela tiden skulle vara hållbart och rättvist över tid.

– Det spelar ingen roll om man skottar snö, promenerar, rehabtränar eller tränar på gym. Så länge det är pulshöjande och man behöver duscha efteråt klassas det som träning för oss, säger Peter Strand.

Pensionsgrundande
En anställd kan få max 6 000 kronor per år i ”svettlön” och lönen är pensionsgrundande. De anställda får själva fylla i på lönebeskedet hur mycket man har tränat. För att nå maxtaket behöver en anställd snitta på 2,5 pass i veckan.

Färre sjukskrivningar och bättre sammanhållning
Företaget har skapat en egen Facebookgrupp där de anställda kan dela med sig av sina pass samt ge andra tips och råd kring träning och kost. Några fördelar:

  • Sammanhållningen blev bättre genom att alla träffas i FB-gruppen oavsett var i Sverige vi har vårt kontor.
  • Man peppar varandra med olika träningspass.
  • Företagets sjukskrivningstal minskade markant (både lång- och korttidssjukskrivningarna).
  • Anställda som inte brukade träna, började träna.

Involvera och lev som du lär
”Svettlön” som friskvård har varit igång sedan 2016 och Peter tror att konceptets stora framgång är att de tidigt involverade personalen i processen och att ledningen är med och visar att man också tränar.
– Den stora effekten är en mer välmående personal, säger Peter.

Vill du veta mer om svettlön, ta gärna kontakt med Peter Strand på Kompetenslaget via E-post: peter.strand@kompetenslaget.se .

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du håller med om att det är dags för alla och envar – privat och överallt där du kan påverka utvecklingen – att välja rörelse, då ska du prenumerera på Främjafys nyhetsbrev. Let’s do this, som britterna just nu uppmanar varandra!

Fler Goda exempel

Samarbete nyckel till ökad fysisk aktivitet

Rörelsenätverket Örebro Län är ett nätverk som syftar till att främja den fysiska aktiviteten genom implementering av rörelseförståelse (Physical Literacy) för att bryta den oroväckande trenden av inaktiviteten som sprider sig i alla åldrar.

Skip to content